Volwassenen

Psychosociale therapie & Vaktherapie voor volwassenen.

Psychosociale therapie & Vaktherapie voor volwassenen

 

Psychosociale therapie / vaktherapie is een vorm van therapie die zich richt op het verbeteren van de emotionele en sociale gezondheid. 

Binnen de therapie worden er verschillende methodieken gebruikt waaronder:

  • Interactieve Zelf-Resonantie (IZR)/ Identiteitsgerichte psychotraumatherapie (IoPT); een ervaringsgerichte psychotherapeutische methode.
  • Tastzintuigelijke Beeldende therapie (TBT)
  • Lichaamsgerichte interventies (Sensorymotor psychotherapie)
  • EMDR
  • Acceptive and commitment therapy (ACTinBeeld)


Interactieve Zelf-Resonantie (IZR)/ Identiteitsgerichte psychotraumatherapie / IoPT :

In deze werkwijze staat jouw ‘verlangen’ centraal en dat nemen we ook letterlijk. Terwijl we samen in het oog houden wat je verlangt, onderzoek je wat je belemmert te leven zoals je ten diepste wenst.

Je kijkt als het ware in een spiegel. Die spiegel toont jou wie je in wezen bent, waar je warm voor loopt, wat je tegenhoudt of waar je liever van wegkijkt. Met deze methode verken je jouw innerlijke wereld. Zo ontdek je patronen die je misschien al vroeg in je leven hebt gevormd, omdat ze ‘daar en toen’ passend waren voor de omstandigheden waarin je verkeerde, maar die je in het ‘hier en nu’ kunnen belemmeren. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je traumatische ervaringen hebt opgedaan die nog niet zijn verwerkt. Tijdens een proces ontmoet je delen, gevoelens en drijfveren van jezelf, waardoor je jezelf beter begrijpt, gevoelens kan toelaten en jezelf bevrijdt van oude patronen. Het doel is dat je de zeggenschap terug wint over jezelf en je eigen leven. Mildheid en compassie met jezelf en anderen zijn daarbij sleutelwoorden. 

IZR is ontwikkeld door Interakt (centrum voor meergenerationele psychotraumatologie). De methode is gebaseerd op de door dr. Franz Ruppert ontwikkelde methode IoPT ( Identiteitsgerichte psychotraumatherapie) en op beproefde trauma- en hechtingstheorieën.
Wij zijn als IZR-begeleider door Interakt toegelaten tot het in Nederland en België actieve professionele IZR-netwerk. Net als onze collega’s in het IZR-netwerk zijn wij gedegen opgeleid in de toepassing van de methode. We onderhouden onze kennis en vaardigheden door permanente educatie, zodat we op de hoogte blijven van nieuwe inzichten en ontwikkelingen en blijven reflecteren op onze persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Meer informatie over IZR en het IZR-netwerk vind je op IZR-methode.nl


Tastzintuigelijke Beeldende therapie (TBT)

Wat is Clay Field Therapy (kleibak therapie)?

Clay Field Therapy® is een beeldend therapeutische methodiek die werd ontwikkeld door Cornelia Elbrecht, grondlegger van de Sensorimotor Art Therapy®. Het clay field of kleiveld bestaat uit een grote lage houten bak, gevuld met zachte klei. Er wordt ook een kom water voorzien. Die simpele opstelling biedt je een symbolische ‘wereld’ die je handen kunnen gaan ontdekken. Met gesloten ogen maak je contact met de klei en laat je je handen hun weg vinden door te wrijven, strelen, krabben, krassen, graven, kneden, kloppen en slaan … tot er vormen ontstaan. Scènes worden gecreëerd, vernield, opnieuw gecreëerd … en vertellen zo je verhaal. Op het einde van de sessie telt niet het resultaat, maar het intense veranderingsproces. Je vaardigheden om de klei te bewerken, of het gebrek eraan, vertellen je levensverhaal. Clay Field Therapy® is namelijk gebaseerd op de sensatie van aanraking, de meest fundamentele menselijke ervaring die er bestaat. Verbondenheid, liefde en seksualiteit—maar ook geweld worden in de eerste plaats overgebracht of gecommuniceerd door aanraking. Wanneer je handen de klei aanraken, zullen ze de in je lichaam—en niet in je hoofd—opgeslagen ervaringen herinneren die je in je kindertijd en daardoor je leven hebben gevormd. Je handen kunnen aangemoedigd worden om manieren te vinden waarop je kan omgaan met situaties en gebeurtenissen waar je eerder niet mee kon omgaan.

 

Lichaamsgerichte interventies (Sensorymotor psychotherapie)

Sensorimotor psychotherapy is een lichaamsgerichte therapie die is toegesneden op het verwerken van traumatische ervaringen, waar niet alleen het praten centraal staat maar ook het lichaam. Beweging, houding en lichaamswaarneming vormen (ook) een ingang bij het onderzoeken, verlichten, begrijpen en oplossen van emotionele problemen (als gevolg van ingrijpende ervaringen). In de behandeling worden verschillende technieken toegepast zoals focus (concentratie) oefeningen, beweging, mindfulness en visualisatie. Zo wordt je meer bewust van lichamelijke stress reacties die ontstaan (zijn) tijdens schokkende of ingrijpende gebeurtenissen (fight – flight – freeze) vanuit een sterke focus in het hier-en-nu om opnieuw veiligheid terug te vinden.

 

 
Contact opnemen

Neem gerust vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies. Bel 06-18982122 of laat uw gegevens achter.

Wat zeggen cliënten over IZR-processen?

Ik begrijp mezelf en anderen nu veel beter.

Ik kan beter nee zeggen en mijn eigen koers varen.

De spanning in mijn lijf is minder, er is veel meer rust.

Ik heb meer geduld en begrip voor mijn kinderen en explodeer veel minder.

Ik kan hoofdzaken van bijzaken scheiden, dat geeft rust.

Mijn schouder-, nek- en hoofdpijn zijn vrijwel verdwenen.

Ik voel me zachter en liefdevoller.

Het conflict met mijn werkgever is opgelost, wie had dat gedacht?

Eindelijk mochten de waarheid en het verdriet er zijn.

Nu ik uitkom voor wat ik voel en wil is er zoveel meer ruimte.

 

Uw kind weer helemaal lekker in zijn of haar vel

maak een afspraak